Bašť

Oficiální
web obce
Obec: Bašť
Kraj: Středočeský
Okres: Praha-východ
Telefon : +420 722 907 834
+ 420 283 981 065

Dopis od starostky…

Vážení spoluobčané,

dovolte mi Vás seznámit s aktuálními informacemi i událostmi posledních dnů.

V prvé řadě děkuji občanům, kteří píší své podněty na oficiální obecní informační kanály (do datové schránky, či na obecní email) nebo rovnou mně. Není povinností žádné obce sledovat a reagovat na připomínky vznesené anonymními osobami na NEOFICIÁLNÍCH sociálních sítích. Děkuji zároveň za trpělivost v řešení některých problémů. Pokud nejsou řešeny několik let, není reálné se s nimi vypořádat obratem. Většinou to znamená vyhledat podklady, projekty, zmonitorovat současný stav, získat stanoviska,…atd.

V poslední době se jedná hlavně o problémy s dešťovou vodou. V některých oblastech obce je situace téměř na hranici havarijního stavu, kdy hrozí lokální záplavy. Po konzultaci stavu celé obce s odborníkem je zřejmé, že je nutné řešit danou oblast více komplexně a předejít tak tomu, že stavebním zásahem v jedné ulici zhoršíme podmínky v druhé.

S předpovědí počasí na tento víkend to není optimistické. Některá opatření snižující nebezpečí již byla učiněna v minulých dnech. Jsou vyčištěné a prohloubené strouhy. Žádáme Vás o bdělost a opatrnost. Spolu s přívalem dešťů by měl foukat i velký nárazový vítr. Nechoďte do lesa a nezdržujte se pod vysokými stromy. Dá se i očekávat výpadek elektřiny a tím i dodávek vody. Nachystejte se předem. Pokud víte o sousedech seniorech, kteří by mohli mít problém, zavolejte nám prosím. Děkujeme.

Tímto varováním jsem se dotkla tématu, který začíná být stále častější. A to jsou výpadky elektřiny. Jak jsme psali ve zpravodaji u článku s vysokorychlostní tratí, jedna obec v řešení podstatných otázek sama o sobě nic moc nesvede. Hlas několika obcí, které vystupují za více obyvatel v oblasti, má vždy větší váhu a obce tak získají lepší vyjednávací pozici. Za téměř dva roky ve vedení obce, jsem velmi ráda, za navázání užších vztahů s okolními obcemi, se kterými si vyměňujeme informace, sdílíme zkušenosti, a hledáme často společná řešení. Zkrátka si pomáháme a komunikujeme. To se týká i problematiky s nedostatkem vody a častých výpadků elektřiny. Minulý týden jsme dostali oficiální odpověď VKM, že požadované navýšení dodávek vody není možné, protože je vyčerpaná kapacita vodojemu. Nicméně trváme na dalších společných jednání a řešení této situace. S výpadky elektřiny je to podobné. Momentálně se pracuje na společném prohlášení a znění požadavků vůči ČEZu. Oficiální znění a samozřejmě odpověď, zveřejníme na obecních stránkách.

Připomínám, že správa železnic spustila informační portál, kde si můžete nejen prohlédnout plánovanou trať, ale i do konce září dávat připomínky, podněty,…

https://www.gobec.cz/vrt-balalo/

Každý den můžete vidět pokrok na stavbě školy. Informace a fotografie můžete sledovat na stránkách obce. První článek s paní ředitelkou jste si již mohli přečíst ve zpravodaji. Na konec září máme naplánovanou první společnou schůzku i s paní ředitelkou naší MŠ. Postupně budou přibývat informace v právě se rodících stránkách svazkové školy: www. Skolapodbeckovem.cz

Přeji všem klidný víkend a krásné podzimní dny.

Kateřina Nováková

© 2022 Bašť - všechna práva vyhrazena | Webdesign: wp4you.cz |