Bašť

Oficiální
web obce
Obec: Bašť
Kraj: Středočeský
Okres: Praha-východ
Telefon : +420 722 907 834
+ 420 283 981 065

Dopis od starostky…

Vážení spoluobčané,

v naší obci probíhají stavební práce hned na několika místech. Dovolte mi na toto téma několik informací.

Na návsi je již určitou dobu ohraničený výkop, a zdá se, že se nic dalšího neděje. Bohužel, v projektu školy se nepočítalo s tím, že by skutečné vedení sítí neodpovídalo písemné dokumentaci. V místě výkopu má být umístěna šachta, která ale nyní musí být vyrobena tak, aby se mezi zmiňované sítě vešla. Snažíme se všechny s tím spojené projektové práce uspíšit, jak jen to je možné, aby mohl být výkop zahrnut a chodník byl řádně obnoven.

Již zarovnaný výkop o kus dál byla oprava poškozené přípojky kanalizace, do které ve velkém natékala spodní voda. Je to první krok v postupných opravách kanalizace v obci.

Další změnou na návsi bude vyčlenění dvou parkovacích míst před přečerpávací stanicí pro společnost VaK Beroun. Pro její provoz a údržbu je důležité, aby zaměstnanci vždy mohli najet tak, aby následně neblokovali silnici, a i s ohledem na chystanou kompletní opravu přečerpávací stanice, která proběhne ještě v tomto roce, je potřeba zajistit přístup pro pověřené pracovníky.

Velký stavební zásah proběhl v parku. Asi všechny nás mrzí vykácená zeleň. Projekt pro svod vody z kořenové čistírny školy se vyhýbá chodníku a ulici K Návsi, a to především z ekonomických důvodů. Takto se nemusely dělat kompletní přeložky sítí a v podstatně v menší míře se musela omezovat doprava. Stavební úpravy v parku nejsou u konce. Směrem k ulici Obecní dojde ještě letos k přeložce sítí a na jaře příštího roku bude v parku vybudována trafostanice. Po ukončení prací počítáme s opětovnou výsadbou zeleně a zkrášlením tohoto hojně navštěvovaného místa v centru obce.

V minulém příspěvku jsem se zmiňovala o změnách v okolí školy, a především o vybudování bezpečných cest pro pěší. Projektanti školy se mimo jiné museli vypořádat s výškovým rozdílem mezi ulicí Za Dvorem a níže položenou budovou budoucí kuchyně, ke které touto ulicí bude jezdit zásobování. Viz foto.

Přibližně ve 2/3 zmiňované ulice dojde k jejímu postupnému klesání, což ve výsledku znamená, že na konci ulice dojde téměř k 3metrovému výškovému rozdílu oproti lokalitě Nad Dvorem. Z tohoto důvodu nebyla a ani nemohla být naprojektována průchodnost z této části obce do školy nebo do ulice Za Dvorem. Stavební úpravy by měly začít ještě ke konci tohoto měsíce.

V průběhu října by mělo dojít ke stavebním opravám v budově knihovny. Uvnitř se objevila velká vlhkost severní zdi, kde běžné zásahy nepomohly. Po podrobné kontrole, které se ujal zastupitel pan Radovan Krtil, bylo zjištěno, že zatéká podél rozvodny elektřiny dovnitř mezi původní zdí a před ní vystavenou novější zdí. Po nezbytných opravách bude knihovna kompletně vymalována, poté začne postupné stěhování nábytku a knih a současně budou probíhat kroky k personálnímu zajištění provozu knihovny.

V minulém týdnu začala výměna světel veřejného osvětlení, které by mělo krom úspory energií přinést zmenšení světelného „znečištění“. Světla splňují tzv. teplotu chromatičnosti nastavenou na 2700K, což je žluté světlo (zásadní podmínka dotace).

V tomto týdnu vložíme na webu do sekce Výstavba svazkové školy plány, kde všude podle projektu mají vzniknout parkovací místa. Počet parkovacích míst je jednou z mnoha podmínek pro kolaudaci školy a samozřejmě pro její provoz. Nicméně tato část dozná dalších změn. Celkový počet parkovacích míst nutných pro kolaudaci školy je 108.

Děkujeme všem za trpělivost a ohleduplnost v okolí staveb.

Následně jen ve zkratce, co připravujeme. S kolegyní Lenkou Pátkovou dokončujeme novou dotační výzvu pro spolky, která bude reflektovat počet členů, především dětí do 18 let. Nejdůležitější každoroční práce na rozpočtu obce také započala. A příjemné akce jako vítání nových 8 občánků, vánoční setkání jak u vánočního stromu, tak se seniory a příprava vánoční soutěže pro děti jsou před námi a my se na ně už teď těšíme.

 

Hezké podzimní dny

Kateřina Nováková

© 2022 Bašť - všechna práva vyhrazena | Webdesign: wp4you.cz |